Medence téli takarók

Téli takarók privát és közületi medencékre, magyar PVC vagy osztrák PE szőtt takarókkal, kék színben, víz- vagy homokzsákos rögzítéssel.

PVC típusú téli takaró:

Az általános alapszabály, hogy minden medencét vízzel kell átteleltetni, fémpalástú medencéknél fagytest nélkül a többi medencetípus estében fagytest elhelyezésével, hossz és keresztirányban!
A medence téli takaró letakarásával megakadályozhatjuk, hogy a vízbe falevelek, szennyeződések kerüljenek. Így nem fordulhat elő, hogy a nyár beköszöntével a nyáriasítási procedúra alkalmával szembesülünk azzal a ténnyel, hogy medencénk nem más mint egy koszos, poshadt látványú gödör, ami nem csak koszos de büdös is a benne elburjánzott mikroorganizmusok miatt!.
Barkácsáruházakban megvásárolható takarófóliával is letakarhatjuk a medencénket, de ez nem igazán hosszú távú megoldás, és a fóliát leterhelő kövek és egyéb nehezékek a szél hatása következtében kiszakíthatják az amúgy is vékony takarót és ez által bekerülhetnek a medencébe a pont azok az anyagok, amik elől szeretnénk megvédeni medencénk ép vizét.
Célszerűbb és sokkal esztétikusabb, ha a medencét erre a célra gyártott a medence takaróval fedjük le. Ebben az esetben a medence vizét tökéletesen meg tudjuk védeni a szennyeződésektől, és tavasszal a takaró alatt tiszta vizet találunk. Ezzel megspóroljuk az igen fáradságos tavaszi medencetakarítást, óvjuk a medence burkolatát, és nem kell a vizet lecserélni, ami az egyre dráguló árak mellett nem elhanyagolható szempont sem.
A téli takarót mindig az adott medencére kell elkészíteni a helyi adottságok figyelembevételével. Minden medence letakarható bizonyos kompromisszumok árán.

Cégünk által importált és forgalmazott téli takaró típus:

OSZTRÁK IMPORT téli takaró: melyet közvetlen az osztrák gyárból importálunk, melyek nagy csomagban érkeznek hozzánk. Ezt követően szabjuk és varjuk le a végeket és a széleket a további elszakadás, foszlás okozta károk elkerülése miatt. Ez a típus, szőtt PE anyagból készül, PVC anyag, melyet hegeszteni és varrni egyaránt lehetséges, vastagsága: 0,4, mind két oldala teljesen UV álló (ez nem tévesztendő össze az olcsó és silány minőségű barkácsáruházakban kapható termékkel!!!!) egyik oldala zöld a másik oldala kék színű. Az OSZTRÁK gyár elsősorban kamion és utánfutó valamint mezőgazdasági épületek lefedésére gyártja, de felhasználható és alkalmazható úszómedencék letakarására a téli szezonban. Általánosságban elmondható, hogy élettartalma legalább: 5-6év, de találkoztunk már 10 évnél idősebb takaróval is……

Vízzsák helyett homokzsák rögzítés:

A takaró fólia víz felszínén úszik, és túlnyúlik a medence perem burkolaton közel 40-50cm-t. Ekkor nemcsak a medencét de a járdaburkolatot is védeni tudjuk. A takaró anyaga PVC vagy szöveterősített anyagból készül. Ez igen esztétikus, több színben kapható, viszonylag könnyű a súlya, egyszerű a tisztítása és az élettartama is igen hosszú.
A téli takarót nem vízzsákkal rögzítjük, hanem az általunk kialakított és gyártott homokzsákos megoldással. Kialakításuk olyan mint a vízzsáké, csak nem dupla tömlős kialakítású hanem egy tömlős.

Előnye a vízzsákos megoldásokkal szemben:

– ha a téli viszonyok között kiszakadna, nem folyik ki belőle a víz emiatt a takaró lesúlyozása változatlan marad.
– időtállóbb a speciális UV réteggel ellátott bevonatnak köszönhetően
– az összeillesztések nem hegesztéssel hanem mechanikus cérnás varrással történő

Két hátránya van:

– a tavaszi beüzemeléskor olyan helyre kell szállítani, ahol nincs szem előtt mert a homokzsák kupac nem egy szemet gyönyörködtető.
– a kézzel történő szállítása nehézkes

Hevederrel vagy gumi gurtnival rögzített téli takaró:

Akkor használjuk, amikor a medencetest kiemelkedik a talajból, ekkor nem használható a zsákos rögzítés. Ilyenkor tudjuk hevederrel, vagy UV álló gumi gurtnival rögzíteni a téli takarót.

Téliesítés során igényelt termékek:

1.) Fagytest

A tél okozta térfogatnövekedés és a medencevíz befagyása súlyos károkat okozhat a medence beton szerkezetében. Fóliás medencék esetében ritka a tavaszi vízszivárgás. Beton és más típusú medencék esetében a fagy komoly károkat okozhat a medence szerkezetében és így a csempeburkolat alatti vízszigetelő és vízzáró beton szerkezetben, ami vízszivárgásokat eredményezhet. Ezek megállítása, megszüntetése komoly anyagi forrásokat emészthetnek fel.
Ennek a hibának az elkerülésére fejlesztették ki a fagytesteket. A fagytest elemek a medencében hossz és keresztirányban vannak elhelyezve, összekötésük műanyag gyorskapoccsal vagy a hozzá adott műanyag kapcsokkal történik.
Az elemek a könnyebb számolás miatt 0,5m-es hosszúságban kerülnek forgalomba. Magasságuk gyártóspecifikus: vannak 0,25 és 0,3m magasságú elemek, különböző kitöltő anyagokkal. Alsó rétegben: homok, beton, a felső rétegben: a vízfenntartás miatt EPS habbal vannak kitöltve.

2.) Fagydugó

A medencében áthatások víztelenítése miatt a medence oldalról szükséges lezárni a PVC csőszakaszokat. Erre találták ki a fagydugókat. Melyek 50 és 63-as csővezetékbe szerelhetőek, Ko rozsdamentes vagy műanyag szárnyas anya csavarral tudjuk a dugókat a csőbe befeszíteni.

3.) Gizzmó

A fölözőből (szkimmer) távozó víz csőszakaszát ezzel az elemmel tudjuk lezárni, Pe anyagból készült a belseje légüres (ezt fogja majd a jég összenyomni) az egyik vége menetes a másik sima bedugós kialakítású. Színe, fekete.

 4.) Téliesítő folyadék

A téliesítő folyadék szerepének van reációja. Tartalmaz, klórt, algásodás megelőző anyagot. A folyadék beadagolásával a medencevízben lévő vegyszerek hatásfokát és hatásidejét meg tudjuk növelni. Van 1L-es, 5L-es és lédig 20L-es kiszerelésben
fagydugó