Medence karbantartás, vegyszerezés

Medence karbantartás, medencevíz vegyszerezés, vegyszerismertetők, fertőtlenítés, pelyhesítés, algamentesítés, medence porszívózás, medence takarítás
Medence karbantartása

Magánmedencék karbantartása, takarítása, üzemeltetése néha a nem elegendő odafigyelésnek köszönhetően nem olyan kellemes feladat.
Bár a nagy többség számára egy saját medence a kertben még az álmok kategóriája, egyre több helyen találkozhatunk kisebb-nagyobb kerti medencékkel, olykor már sportolásra is alkalmas házi uszodával. Ilyenkor nyáron aztán igazán itt van az idénye. A tehetősebbek biztosan beüzemeltetik medencéjüket; szakemberhez fordulnak, mindent vele csináltatnak meg; vagy valamilyen szinten kitanulják a teendőket, és legalább egy részét maguk végzik el. Ebben az esetben a „téliesítési” munkálatoknál sok probléma fordulhat elő, ha nem körültekintően végezzük el medencénk téliesítését! Mivel fennáll a veszélye annak, hogy a nyomócső-vezetékekből a medencevizet nem megfelelően engedjük le (befagy a víz a csőrendszerben, homokszűrő tartályban, kezelőszelepeknél). Ekkor még nem is érzékeljük a hibákat, csak akkor mikor tavasszal a beüzemelés alakalmával csöpögés, szivárgás vagy vízfolyás jelentkezik a gépházban esetleg sűrűn kell a vizet pótolni a medencéből. Ekkor bizony szembesülünk azzal ténnyel, hogy nem célszerűen végeztük el a munkálatokat és jobb lett volna ha egy USZODATECHNIKAI céget kérünk meg rá arra, hogy végezze el szakszerűen ezeket a munkafázisokat!
A medence beüzemelésének a leírását úgy kezdjük, mintha most következne az első medence beüzemelés.

A medencék „nyáriasítási” folyamatának rövid ismertetése

Medencénk a téli, tavaszi idényt téliesített állapotban töltötte. Ez alatt valószínűleg fel volt töltve, felszíne letakarva, gépészeti berendezései közül a szivattyúmotor leszerelve. A munkákat tehát a téli víz leengedésével, és egy igen alapos tisztítással kell kezdenünk.

tisztitasVízkőoldó, zsíroldó szereket használva, autómosó kefével dörzsöljük át a medence falának minden négyzetcentiméterét. Szemcsés súrolószert sohase használjunk, csak folyékony, karcmentes fajtát, ami nem sérti a felületet. Műanyag medencénél még óvatosabbak legyünk. Nagynyomású mosók használata erre a célra nem praktikus, a medence oldalán lévő lerakódásokat nem képes eltávolítani. A szükséges lúgos és savas takarítószerek nálunk beszerezhetőek. A súrolás után a medencét alaposan mossuk át, a szeres, koszos vizet engedjük le.

A medence gépháza általában a medence mellett, a földbe besüllyesztve található. A télire leszerelt szivattyút szereljük vissza. Gondosan ellenőrizzünk minden tömítést, csatlakozást, hogy a feltöltés után sehol se szivárogjon. A gumit tömítéseket egyenként szilikon zsírral kenjük be, hogy még hosszú időre rugalmas legyen. Természetesen a gépházban végzett minden művelet áramtalanított helyzetben történjen. Arra is figyeljünk, hogy víz nélkül a medence víz alatti világítása ne legyen bekapcsolva, mert hűtés nélkül ezek az égők hamar kiégnek. Az égőcsere házilag nehezen kivitelezhető, jobb, ha szakember cseréli.

A medence kitisztítása után láthatóvá válnak a korábban keletkezett hibák. Csempézett medencéknél igen veszélyesek lehetnek a törött, repedt darabok, ezeket feltétlenül cserélni kell. Fóliás medencéknél is láthatóvá válnak a hasadások, ezek javítása valamivel egyszerűbb. A szakboltokban komplett javító szettek kaphatók a megfelelő foltanyaggal és ragasztóval együtt. A mellékelt technológia szerint házilag is kivitelezhető. Szakembert akkor kell hívnunk, ha az összeillesztéseknél elválásokat tapasztalunk. Műanyag medencék az üvegszálas, műgyantás anyagok technológiájával javíthatók.

Amikor végeztünk a tisztítással és javítással, mindent gondosan összeszereltünk, feltölthetjük a medencét. Aki új medencénél ezt először teszi meg, és a feltöltéshez nem csapvizet, hanem saját kút vizét használja, annak feltétlenül javasoljuk a víz bevizsgálását. A túlságosan kemény vizek, magas vastartalmú, szemcsés anyag tartalmú vizek sok gondot okozhatnak. Reakcióba léphetnek az alkalmazott vegyszerekkel, kiválásokat, elszíneződéseket okozhatnak, tönkretehetik a gépészeti berendezéseket.

Nagyon fontos a megfelelő vízmagasság beállítása; az első feltöltéskor és a későbbi használat során is. Ha a vízszint túl magas, akkor az ún. szkimeren (elfolyón) keresztül nem tudnak a felszínen lebegő szennyeződések elfolyni, a víz tetején maradnak. Ha túl alacsony, akkor a keringtető szivattyú levegőt szív, kezdetben romlik a hatásfoka, ha pedig víz nélkül marad, előbb-utóbb leég. A megfelelő vízszint az ablak fele környékén van. Figyeljünk arra, hogy az intenzív használat és a párolgás csökkenti, az erős eső növelheti a vízszintet.
A vízforgató berendezés működtetését meg kell ismerni közelebbről. A medencékhez általában homokszűrőt használnak, ami egy zárt tartályba helyezett speciális homokból, kvarckristályból áll. A szivattyú a medence felszínéről a szkimeren keresztül leszívott vizet a homok felső részére folyatja, alul pedig a szűrőből távozik a leszűrt víz, és visszakerül a medencébe.

A homokszűrőt – a medence igénybevételének függvényében – hetente egyszer-kétszer tisztítani kell, különben annyira elszennyeződik, hogy az egész szűrőanyag tömör masszává áll össze, és akkor már a szűrőházból sem lehet eltávolítani, az egész szűrőtartályt cserélni kell. A szűrőtisztítás (visszamosatás) művelete viszont egyszerű. Fizikailag homokszűrő-működése-beszerelveaz történik, hogy a szűrőben megfordítjuk a keringés irányát; a medencéből leszívott vizet a szűrő alján nyomjuk be, és a homokszűrőből kimosott anyagokkal szennyezett vizet felülről a csatornába ürítjük. Ehhez egy több állásos szelepet kell a szűrőtisztítás helyzetbe forgatni, majd a szűrés alatt egy kis átlátszó csőszakaszon ellenőrizzük, hogy mikor válik tisztává a szűrőből kifolyó víz. A hiányzó vizet pótolni kell. Ha a rendszeres szűrőtisztítást nem mulasztjuk el, akkor a homokszűrő igen hosszú ideig betölti feladatát. Léteznek automatikusan működő hatállású szelepek is, ezek ára nagyon magas még a mai időkben is.

A medencék „téliesítési” folyamata, közel megegyezik a „nyáriasítás”-nál elhangzottaknál, csak fordított munkamenetben.

Ha mégis Ön is úgy gondolja, hogy ez bonyolult, nincs elég ideje rá, cégünk átvállalja ezeket a teendőket, amivel persze sokkal nyugodtabb lesz.
A „téliesítés” és „nyáriasítás” procedúrák magukban foglalják a medencetakarítást, karbantartást, porszívózást, vegyszerezést, homokszűrű tartály szűrőközegének tisztítását (Homok visszamosatás, filter tisztítás)

Csakis bevizsgált ÁNTSZ engedéllyel rendelkező vegyszereket forgalmazunk!
Ha folyton bealgásodik, opálos a medencevize, és megunta, hogy állandóan cserélni kell, vagy már végképp nem tud mit csinálni, hívjon minket bizalommal, mi segítünk!

Medence vegyszerezése

A medence vizét nem csak mechanikusan hanem kémiai vegyszerekkel is tisztítani kell ahhoz, hogy a medence bakteriológiai szempontból is tiszta legyen. A megfelelő vízminőség eléréséhez négy féle vegyszerezés szükséges:

  • fertőtlenítés (Clór, Bróm, aktív oxigén)
  • pH- szabályozás (Ph- illetve Ph+ vegyszerekkel)
  • pelyhesítés (Multiflock, derítés elve alapján)
  • algamentesítés (habzó, habzás nélküli, kombi termékek)

A legegyszerűbb vegyszeradagolási mód a kézzel történő adagolás. (Persze ez időigényes, ha nem elég gyakorlott az ember) A vegyszereket szkimmerbe, kiegyenlítő tartályba vagy úszó adagolóba téve juttatjuk a vízforgató rendszerbe, kivéve a Ph beállításnál használatos Ph- ill. Ph+ sav/lúg szabályzó vegyszereket!

A vegyszeradagolás valamivel kényelmesebb módja az auto- vagy félautomata adagolás. Folyékony kiszerelésű vegyszereket szivattyúval vagy automata vegyszeradagoló berendezés segítségével adagoljuk be a medence vizébe.

Kézi adagolás esetén néhány hét alatt kitapasztalható, hogy a medence hány naponként igényel vegyszerezést. Addig érdemes 1-2 naponta ellenőrizni a víz minőségét, azaz a kézi teszterrel megmérni a vízben található vegyszer mennyiségét. Amikor már kialakult a vegyszerezésben egy rendszer, akkor is érdemes odafigyelni, a „medence életében” történő különleges eseményekre, pl: vihar, nagyobb ember tömeg, nagy meleg, savas eső. Ilyenkor a vegyszerezés a szokásostól eltérő lehet. A vegyszerezés során OTH engedéllyel rendelkező vegyszereket alkalmazzon!

Vegyszerek ismertetése

Fertőtlenítés

Fertőtlenítőszert kell adagolni annak érdekében, hogy a vízben lévő mikroorganizmusok és kórokozók ártalmatlanná váljanak. A medencevízben a fertőzésveszély elkerüléséhez 0,3 -0,6 mg/l szabad aktív klórtartalmat kell tartani.
A medence üzembe helyezésekor gyorsan oldódó klór granulátumot alkalmazunk a megfelelő klór szint eléréséhez. A klór megfelelő szinten tartásához pedig lassan oldódó klórtablettát (kombi tabletta) adagolunk.
Ha kis mértékben túlklóroztuk a vizet, akkor távolítsuk el a klór tablettát a vízből. A klór szint néhány óra/nap múlva helyreáll, addig ne használjuk a medencét.

Ha jelentősen túlklóroztuk a medencét, tehát a klór szintje meghaladja a 2 mg/l-t, akkor alkalmazzuk a „klór stabilizátor” nevezetű vegyszert, ami megköti a felesleges klórt, vagy állandó üzemmel működtessük a keringtető szűrőszivattyút 1-2 napig, míg a szabadklór tartalom el nem illan!

KLÓRMENTES MEDENCEVÍZ FERTŐTLENÍTŐ SZEREK

Medencevíz fertőtlenítés klórkészítmények nélkül. Lehetséges. Jó hír ez azoknak az ügyfeleknek, akik egészségi állapotukból, vagy valamilyen betegségükből kifolyólag nem élvezhetik a klórral
fertőtlenített medencéket. Azoknak a kisgyermekes családoknak, akik féltik gyermekeiket, és azoknak, akik egyszerűen idegenkednek a klórozott uszodavíztől. Viszont mindennek megvan az ára: a klórmentes szerek használatakor figyelembe kell venni, hogy ezeknek a hatásfoka alacsonyabb, mint a klóré, és a medencevízből hamarabb eltávoznak. Használatukkor gyakoribb
vízelemzésre, és sokkolásra van szükség.

Brómtabletta: Masszázsmedencékhez ajánljuk, magasabb pH értékek mellett is hatásos.

SPA VÍZKEZELÉS

A pezsgőmedencék megfelelő vízkezelése igazi kihívást jelent, a kis víztérfogat, a magas vízhőfok, az azzal párosuló magasabb
higiénikus kockázat, az intenzív használat, a víz-levegő elegy alkalmazása, a rendszeres leürítés és a kötelező rendszeres és
nagyon alapos felület és csőrendszer tisztítás-fertőtlenítés, biofilm eltávolítás igénye miatt. Ez indokolja a sokféle vegyszer
alkalmazását. És ne feledjük, jó minőségű szűrés nélkül a legcsodálatosabb vegyszer sem lehet kellően hatékony.

M A S S Z Á Z S V E G Y S Z E R E K

AQUABRÓM: Szilárd, 20 grammos, lassan oldódó tabletta aktív brómos vízkezeléséhez. Hosszú ideig folyamatosan biztosítja
a medencevíz fertőtlenítését. Masszázsmedencékhez és melegvizű beltéri medencékhez ajánlott.
Hatóanyag: bróm-klór-dimetil-hidantoin

BRÓMOS JAKUZZI VEGYSZERKÉSZLET: Alapvető vegyszerek masszázsmedencék brómos vízkezeléséhez.
Tartalma: 1 kg lassan oldódó 20 grammos bróm tabletta, 1 l habzásmentes algaölő, 1,5 kg pH csökkentő vegyszer, 0,5 l habzásgátló, 1 db brómos vízelemző

PONTAQUA EASYSPA: Új masszázsmedence vízkezelő csomag a Pontaquától.
A vegyszermix minden korábbi módszernél egyszerűbb megoldást kínál a víz fertőtlenítésre.
A csomag tartalma 14 tasak: 1 induló mix, 12 db heti adagolású mix, és egy záró mix. A tasakok tartalmát heti egyszer bele kell önteni a medence vízébe, más teendő nincs, tovább vegyszer adagolás nem szükséges.
Egy csomag 3 hónapra megoldja a masszázsmedence vízkezelését.
+ AJÁNDÉK 25 ml HABNEX habzásgátló

pH szabályozás

A rosszul beállított pH érték a vegyszerek hatékonyságát rontja és az emberi bőrre egészségügyileg ártalmas lehet. A jól beállított pH érték 7,2-7,6 közötti, a tesztműszeren az indikátor víz narancssárga színűvé válik. Amennyiben a mért pH érték ennél kisebb, pH pluszt kell adagolni, ha nagyobb akkor pH mínuszt. Általában pH mínusz adagolása szükséges.

Mindig először a PH értéket állítjuk be, és ehhez állítjuk a klórtartalmat. A vegyszerek használati utasításában megtaláljuk, hogy egy adott egysége, mondjuk 10 m3 vízben mennyivel változtatja meg a PH értéket és a klórtartalmat. A mennyiségeket medencénk méretének mértékében kell arányosítani. A teljes vegyszermennyiség feloldásáig a vízforgatót folyamatosan kell működtetni.

 Pelyhesítés

A medencevízben szűrés előtt a vízből leszűrhető nagyságú pelyheket kell képezni, hogy a szennyeződések a pelyhekhez tapadva eltávolíthatóak legyenek. A folyamat majdnem olyan eljárás mint a borászatban a derítés. Számtalan esetben a lebegő szennyeződések vagy a víz opálossága ellen csakis ez a vegyszer tud hatékony segítséget nyújtani.

Felhasználás:
Bármely fertőtlenítőszer mellett használható pelyhesítő szer a medencevíz gyorsabb tisztulásának elősegítésére.
Kiválóan alkalmas az uszodai vízforgatórendszer szűrői által átengedett, kolloid méretű, úszó-lebegő szennyeződések pelyhesítésére. Heti vagy havi egyszeri adagolása ajánlott, kézi vagy gépi adagolással. A medence a szer használatát követően azonnal használható.

 

 Algamentesítés

Alga nem jelenik meg a medencében, ha folyamatosan tartjuk a megfelelő klór szintet és hetente algaképződést gátló folyadékot juttatunk a vízbe.
Amennyiben ez nem történik meg, a fürdővízben előfordulhat az algák elszaporodása. Ebben az esetben algaölő vegyszereket kell alkalmazni. Az algák elpusztításának leghatékonyabb módszere a túlklórozás, ezért ehhez ajánljuk a fertőtlenítő szereknél is feltüntetett Alga Plusz nevű vegyszert. A klórozás előtt állítsuk be a víz pH értékét és adjunk a vízhez pelyhesítő szert. Ilyenkor a medence homokszűrőjét célszerű a víz teljes tisztulásáig naponta többször is visszamosni. Az elpusztult algák lerakódhatnak a medence aljára is. Ebben az esetben porszívózzuk ki a medencét. Porszívózás után is végezzünk egy visszamosást.

Kombi tabletták

Magán használatú medencékhez javasoljuk a kombi tablettákat, melyek három féle (Algásodás gátló/pelyhesítő/klór) vegyszerezést oldalnak meg egyszerre.
Fontos napi művelet a fenéktisztítás, köznyelven porszívózás. Ebben is van automatikus megoldás, de lényegesen olcsóbb a kézi porszívózás. Ehhez a vízforgató szivattyúját használjuk fel.

 

A medence porszívózása

A porszívó csöve a szkimmerben (fölöző) lévő csatlakozó csonkra kapcsolható rá, és a kék gégecső másik végére szerelt szívófejjel (porszívókefe) felszívjuk a medence aljára lesüllyedt szennyeződéseket, illetve ezeket rászívjuk a tisztítószűrőre. A kefét, a csövet és a rudazatot használat előtt a medencébe téve fel kell tölteni vízzel. Porszívózás után mindig visszamosatásos szűrőtisztítást kell tartanunk (eközben a szűrőnél ellenőrizhetjük a víz minőségét), majd be kell állítani a megfelelő vízmagasságot (vízutánpótlás). water-splash 200
Újra hangsúlyozzuk, hogy a gépházban végzett minden művelethez (szelepállításokhoz is) előbb az egész rendszert le kell állítani. Ezek elmulasztása szerkezeti károsodásokat okozhatnak, de legalább vízfolyások jelentkezhetnek a „hatállású szelep” környékén.
A víz tetején lebegő kisebb-nagyobb szennyeződéseket, faleveleket a porszívó rúdjára szerelhető hálóval(vízfelszíni- vagy merítőháló) le kell vadásznunk. Ez utóbbihoz biztosan nem fogunk szakembert hívni, de a fenti műveletek java része megtanulható.