Halogén és LED technológiás medencevilágítás

Medence , masszázs és szökőkút világítások, halogén- és ledizzókkal

A vízalatti lámpák jelenléte az esti fürdőzés élményét teszik felejthetetlenné. A kereskedelemben kapható medencelámpák: MTS, Astral, Krypsol és Hayward termékek. Figyeljünk arra, hogy ezen elemek beépítőtestei már a medence betonozásnál beépítésre kerüljenek.
A halogén izzóval felszerelt vízalatti PAR56 típusú lámpákat külön transzformátorral kell működtetni, ugyanis 12V-al működnek 300W teljesítmény leadás mellett.
Különösen figyeljünk arra, hogy ezeket a lámpákat csakis víz alatt működtessük! Mivel a medencevíz hűtése elengedhetetlen feltétel az izzók hosszú élettartalmára! Víz feletti bekapcsolás esetén a nagy hő miatt az izzók idő előtt kiéghetnek!
Léteznek ugyan kisebb (spot, MINI) lámpák halogén vagy LED izzóval, melyek ugyancsak 12V-al működnek, de míg a teljesítményük a halogén izzóknak: 50-100 W, a LED izzóké csupán 4/5,5-9W. A PAR56 foglalatú LED izzóval szerelt lámpák pedig 20/24W-30/36W-40W-54W-70W teljesítményre képesek. Szakszerű beépítés esetén a lámpák élettartalma hosszú időn át fog szolgálatot teljesíteni. A lámpák beépítő kereteit mindig úgy építjük be, hogy izzócserénél ne kelljen a medence vízét leengedni, elég egy mozdulat a vízfelszín felett és percek alatt cserélhetővé válik a kiégett izzó!

Sérült, kiégett izzók kicserélése

Az izzócsere, vízleengedés nélkül elvégezhető folyamat, egyszerűen a lámpaburát kiemeljük a házából a vízfelszín alatt egyszerű szerszámok segítségével és a medence peremén, vízszint felett elvégezzük az izzó cserét. Az egész munkafolyamat nem igényel többet mint 10-15 perc! (gyártmánytól függően!!!)
Izzócserénél lehetőség van, modernebb kis fogyasztású egyszínű vagy többszínű LED izzók beszerelésére!
A hagyományos 300W/12V feszültségű halogén izzó lecserélése led izzó esetén, a meglévő transzformátort is szükséges cserélni. Mivel a halogén izzónál elég egy műgyantával kiöntött vasmagos trafó, de a lednél már ledes AC vagy DC transzformátor szükséges az állandó 12V leadásra. A led izzók érzékenyek ha nem fix 12V-ot kapnak feszültségként. Élettartalmuk lecsökken. Izzó csere végeztével a halogén (vízszint felett nem szabad 1-2 percnél tovább működtetni, a lednél elmehetünk akár, 20-30 percig is) vagy ledes izzót érdemes kipróbálni, a visszaszerelés előtt.