Gyakran feltett kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Medence sátor-buborékos medencetakaró leszedési és letakarási séma
Ezen az oldalon csokorba foglaljuk azokat a leggyakrabban feltett kérdéseket, melyekkel a kedves vásárlók bombáznak minket nap mint nap. Persze számtalan kérdés van még ezeken felül, ha bizonytalan, vagy nem találja a kérdésére a választ, keressen minket bizalommal.
Milyen típusú BUBORÉKOS medencetakaró formák és milyen méretek vannak?

Csak is Standard méretek kaphatók, kör és ovális formájú medencékre,
3db kör és 2db ovális forma

ST kör M D=4,4m
ST kör L D=5,4m
ST kör XL D=6,4m
ST ovális M SZ=4,4m, H=6,5m
ST ovális L SZ=5,4m , H=7,5m

Van-e nagyobb és/vagy kisebb BUBIS medencefedés?

Nincs nagyobb vagy kisebb medencefedés a mi kínálatunkban. Jelenleg sok ügyfelünk elégedett a rendelkezésre álló méretekkel. Kevés a kereslet más méretekre. Nagyobb medencefedések esetében is gondosan meg kell vizsgálnunk a minőséget befolyásoló stabilitást. Természetesen továbbra is vizsgáljuk a medencefedések további fejlesztésének és optimalizálásának minden lehetőségét.

Lehet-e a BUBIS medencefedéseket testreszabni?

Sajnos nem tudjuk személyre szabni. Ez nem lehetséges a személyre szabott termékek magasabb költsége miatt. Biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlegi méretválasztás megfelel az Ön igényeinek.

A BUBIS medencefedés tényleg ilyen jó? Hogyan lehetséges ez?

Igen, ez a medencefedés tényleg jól működik. A május közepétől augusztus végéig tartó időszakban a medencesátor hőmérséklete ritkán esik 25 fok alá. Ennek eredményeként a víz hőmérséklete általában 25 fok vagy annál magasabb, további fűtés nélkül. Minél jobban süt a nap, annál gyorsabban melegszik fel a víz magasabb hőmérsékletre. A felmelegedés mértéke a víz kezdeti hőmérsékletétől és a víz mennyiségétől is függ. Egy kis medence gyorsabban felmelegszik, mint egy nagy medence. Valójában a BUBIS medencefedés úgy működik, mint egy üvegház és mint egy üvegház, a belső hőmérséklet általában jóval magasabb, mint a külső hőmérséklet.

Tipp:

Amikor süt a nap, kapcsolja be a szivattyút úgy, hogy a fűtött felső vízréteg jól keveredjen az alsóbb hidegebb vízréteggel. Ez egységessé teszi a víz felmelegedését.
Amint befejezte az úszást, gyorsan le kell zárnia a medencesátrat. Így optimalizálhatjuk a medencevíz optimális fenntartását.
Este és éjjel ne kapcsolja be a keringtető szivattyút. Azért mert a víz még mindig a legkisebb hőt adja. Hasonlítsa össze egy csésze teával: ha nem keverjük, a tea sokkal hosszabb ideig marad meleg, mint amikor keverjük.
Ó igen …. Tudta, hogy a BUBIS medencesátor PE héjazata hőtermikus? Ez azt jelenti: hő-diszperzió-gátló. Ezért a hideg éjszakákban is melegebb marad alatta a levegőhőmérséklet.

Ha veszek egy BUBIS medencefedést akkor onnantól kezdve nincs szükségem klór granulátumra, klór tablettára, algaölőre, pelyhesítőre és a szűrőszivattyúra?

A medencevíz vízminőségét a megfelelő pH és klórszint beállításával és a víz rendszeres mechanikus szűrésének kombinációjával kell biztosítani. Ezek az eljárások azonosak az összes medence esetében. Ezek a termékek, mint a pH+/Ph-, klór granulátum, klórtabletta, algaölő folyadék, nálunk beszerezhetőek.  Ennek a BUBIS medencefedésnek az előnye az, hogy kevesebb vegyszer fogy, mivel csökkenti a víz párolgását, emiatt kevesebb vegyszer tartalmú víz párolog el, amikor a medencefedés zárva van, kevesebb mechanikus szennyeződés éri, ezáltal kevésbé kell cserélnie a vizet és a szűrőtöltetet.
Zárt állapotban kevesebb szennyeződés kerül a vízbe. Gondoljunk a falevelekre, virágokra, pollenekre, madarak ürülékeire, a porra stb. Ennek eredményeként a víz jelentősen tisztább marad. Természetesen csak akkor igaz ez az állítás, ha elkerüljük, hogy piszkos lábakkal megyünk be a medencébe. Megfelelő szűrőszivattyú rendszer ajánlott minden medence víz tisztaságának megőrzéséhez.

A BUBIS medencetakaró nem melegíti fel a medence vizét. Hogyan lehetséges ez?
Ha a víz nem megfelelően melegszik fel, ennek több oka lehet.

Ha a medence földre vagy beton aljzatra van telepítve, akkor a leggyakran az oldalán, alján és a tetején veszíti el a hőt ha nincsen kellőképpen leszigetelve. Különösen akkor, ha nem raktunk szigetelés a medence és a föld/beton közé. 
Ha a BUBIS medencefedés nincs megfelelően becsukva, a víz nem fog felmelegedni és gyorsabban hűl le éjszakánként.
Ha a nap nagy részében (különösen 11.00 és 16.00 óra között) a medence árnyékban van, a medencefedés alatti levegő nem fogja tudni felmelegíteni a medence vizét, mint amikor a medencesátort hosszabb ideig süti a nap. Ennek következtében a víz lassabban melegszik fel és gyorsabban hűl le.
Tipp: a víz gyorsabb felmelegítéséhez!
Kapcsolja be a medence keringtető szivattyúját akkor amikor a nap süt. Így a felmelegedett felső vízréteget összekeverjük a hidegebb alsó rétegekkel. Este és/vagy éjszaka (mikor hűvös az idő) kapcsolja ki a szivattyút. 

A BUBIS medencefedés mennyire bírja a szelet, vihart, UV sugárzást, jegesesőt és télálló-e?

A medencefedést tartalmazó PE héjazat, háromrétegű PE fóliából készül (összeolvasztva). Emiatt vastag fólia. Rendkívül erős és UV-álló.

A jégeső problémát jelenthet (pláne akkor, ha nagyon erős, nagy darabos (dió nagyságú) vagy víz nélkül érkezik, amint azt a hírekben is láthatja, amely széles körben károkat okoz). A BUBIS medencefedés nem áll ellen a jégesőnek.

Szélálló? Bizonyos pontig, igen. Ha az időjárás előrejelzésből kiderül, hogy nagy szél vagy vihar várható akkor nem kell teljesen elcsomagolni, majd a vihar/szél elmúlásával újra felállítani. Csak egy percet vesz igénybe (a szó szoros értelmében!), Az előkészítése a KÖR formáknál rövidebb, az OVÁL formáknál hosszabb ideig tart. Csak egyszerűen, ki kell nyitni a fedést és leterhelni azt, de olyan termékkel lehetséges ami nem okozhat kárt benne (ne legyen szúrós, meleg, nagy súlyú). Általánosságban lemondható, hogy minél nagyobb a fedésünk annál sérülékenyebb. 50km/h-t meghaladó széllökések esetében szükséges kinyitni a fedést. A kör XL-es méretnél már hamarabb is cselekedni szükséges (ez persze megint attól függ, hogy szélvédett helyen van-e vagy kint van a pusztán felállítva)

Milyen szélerősségnél kell már cselekednünk? Ez attól függ, hogy milyen méretet választottunk. Ha a medencesátor védett helyen lett felállítva, akkor ellenáll a magasabb széllökéseknek is. A YouTube-on megtalálható a medencesátor, ami erős szélben lecsukott állapotban „várja a jóidőt” :-). Általánosságban elmondható, hogy ha a medencefedés bizonyos fokú védett helyen áll, akkor ritkán kell kinyitni azt. 2019-től a gyártó a KÖR XL modell alapkészletét kibővítette egy keresztmerevítő készlettel. De ez a medencesátor a mérete miatt azonban szélérzékeny marad. Ezért a KÖR XL nem alkalmas szeles vagy nyitott helyeken történő használatra. A legnyugtatóbb tény az, ha télen egyáltalán nem használjuk a sátrat, szétszerelve, elrakva tároljuk.

A BUBIS medencefedésnél felhasznált anyagok télállóak. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy ha hó vagy nagy mennyiségű eső esik, átmenetileg le kell hajtania a sátrat (nyitott állapot). Ha ezt nem teszi meg, akkor a nagy mennyiségű hó vagy csapadék hatására a sátort merevítő üvegszálas merevítőpálcák eltörhetnek és a törés következtében a medencehéjazatát is tönkre tehetik. A gyártó ajánla, bizonyos feltételek betartása mellett, hogy télen is kint lehet felállítva a medencesátor, de mi ezt nem ajánlunk!

Tipp: Ha az M vagy L KÖR buborékos medencefedést nyílt terepen vagy nem elég szélvédett helyen szeretné elhelyezni, ahol nincs védelem a széltől, akkor a kereszt merevítő pálcák (CPS) beszerzését ajánljuk. Ezek a kereszt merevítő pálcák a KÖR M és L-es méretű buborékos medencefedéseknek extra erőt és védelmet biztosítanak nemcsak a széltől, hanem a könnyű hótól is.

Ha télen kinthagyom, mit kell tennem, hogy ne legyen baja a fedésemnek?

– 50km/h sebességet meghaladó széllökések előtt a fedést hajtsák ki és terheljék le olyan módon, hogy azt a szél ne tudja felkapni, valamint a leterhelt súly ne okozhasson kárt a PE fóliában és a merevítő pálcákban
– Nagy mennyiségű hó esetén különösen gondoskodni kell azok eltávolításáról, úgy, hogy a leseprés következtében ne sérülhessen meg a PE medencefólia takaró
– Ne várjuk meg a 10-20cm-es hó vastagságot! 5cm-es hó vastagságnál is seperjük le a medencetakaróról a képződött csapadékot, mivel a rákerült hó mennyiség és a téli időszakokban jelentkező nagy erősségű széllökések együttes hatásánál sérülhet a medencefedés!
– Ha nem akarjuk a fenti figyelmeztetéseket megtenni, úgy a legegyszerűbb, ha a medencefedésünket szétszedjük és eltesszük egy olyan helyre ahol védve van a szélsőséges időtől, nincs fagyveszély, nincs csapadék, száraz és tiszta helység. Ebben az esetben a medencesátor hosszú időre használható lesz.
– Tárolásnál a legcélszerűbb olyan helyet keresni ahol állandó plusz hőfok van, száraz, csapadékmentes és tiszta.
– Tárolni, mindig a saját dobozába vagy betakarva fóliába, kartonpapírba a legcélszerűbb!!! Így a tavaszi összeszerelésnél nem kell még a medencefedés tisztításával kezdeni, hanem lehet felállítani, hogy minél hamarabb használhassuk medencénket.

Mi a Buborékos medencefedés élettartama?

A medencefedés élettartama nagymértékben függ a felhasználástól és a tárolástól. Ha a medencefedést télen is kint tartja összeszerelt állípotban, akkor valószínűleg 3-5 évig tart. De ha csak szezonálisan használja, és télire tiszta, száraz helyen az eredeti dobozában tartja, szétszerelve, úgy 5-7 évig tart.

Mennyire áll ellen a buborékos medencefedés a macskakaromnak, kölykök kutyáknak, fiatal, játékos háziállatoknak?

A macska karom lyukat képezhet a medencefedés PE héjazatán, de a karmok valószínűsége kicsi, nem volt rá még alkalom megtapasztalni.

A kiskutyáink/kiskutyánk szeretnek/szeret rágni! Biztos, hogy tetszeni fog neki/nekik a buborékos medencefedés anyaga. De ennek ellenére még nem kaptunk bejelentéseket ez ügyben.

Mennyi helyet hagyjunk a medencesátor külső oldalán?

Körülbelül 40 cm szabad helyet kell hagyni a medencesátornak.
És miért van szükségünk erre a helyre?
A hely ahhoz szükséges, hogy körbejárhassuk a sátrat, szerelés, karbantartás miatt. (Ha valamivel több, mint 40 cm hely áll a rendelkezésre, az még jobb.)

A PE héjazat nem tűnik világosnak, inkább kissé fehérnek néz ki. Miért van ez?

Minden BUBIS medencefedés ugyan azt a PE héjazatot tartalmazza, de néha nem 100%-ban átlátszó. Ennek az optikai csalásnak köze van a napfényhez. Amikor a nap viszonylag magasan van az égen (nyár közepén), a PE héjazat sokkal tisztábbnak és átlátszóbbnak tűnik, mint amikor a nap alacsonyabb magasságon van (az év későbbi időszakában).

MIből áll a sátorvászon? Milyen vastag?

A sátorvászon háromrétegű PE fóliából készül (egészbe olvasztva). Vastag fólia, a 3 réteggel együtt c.a. 1.0mm az anyagvastagsága.

A BUBIS medencefedést biztonsági medencetakarónak lehet-e használni?

Kicsi a gyermekem, félek hogy beleesik a medencébe (ez csakis süllyesztett kivitelű medencék esetében lehetséges), földre, homokra vagy betonaljzatra, teljesen kiemelt medencék esetében kisebb a valószínűsége ha még a belépőlátrát is elzárjuk.
Mivel a buborékos medencefedés alakját az üvegszálas merevítő pálcák adják, rögzítési pontja a forgó-csukló ankereknél és a lerögzítési pontoknál található, 50km/h-t meg nem haladó szélnek, széllökéseknek ellenáll, de egy 10-25kg-os gyermek ráesését követően a szerkezet megsérülhet, a merevítő üvegszálas pálcák eltörhetnek.
Biztonsági medencetakaró, medenceháló alkalmazása a javasolt, bizonyos feltételek mellett.

Melyek a medencefedés tökéletes beállításához szükséges követelmények?

A BUBIS medencefedés telepítéséhez két ember, mérőszalag és kalapács szükséges.
Ha lehetséges és a legjobb, ha a medence összeszerelése előtt telepíti a BUBIS medencefedést. Ez megkönnyíti a telepítést.
Ha az Ovális formájú Bubis medencefedést akar telepíteni egy már létrehozott medencére, akkor be kell tudnia lépni a medencébe (terepszint feletti medence esetében) vagy át kell tudnia menni a medencén (süllyesztett medence esetében).
Megjegyzés: Javasoljuk, hogy akkor telepítse a medencefedést, amikor kevés a szél vagy szélcsend van!
Megjegyzés: Ha kemény felületre kívánja telepíteni, akkor a beton adaptert kell használni, ami nem része a csomagnak, azt külön szükséges megvásárolni.

Mivel lehet tisztítani a medencefedésemet?

Soha ne használjon tisztítószereket a medencefedés tisztán tartásához, mert a fólia és a varrás gyorsabban öregedhet vagy gyengülhet.

A medencefedést csak hideg vízzel permetezze. De ne használjon magasnyomású gőzborotvát, langyos vagy forró vizet, keféket vagy egyéb tartozékokat a tisztán tartáshoz. Ez a PE medencefedés varrását és/vagy fólia gyorsabb elhasználódását okozhatja. A PE kondenzációs réteg hatékonyságának csökkentését vagy megszüntetését is okozhatja.

Lehet az úszómedence szivattyúja a medencesátor alatt? A medence szivattyújának csövezetékei futhatnak a medencesátor alatt?

Ne helyezze el az úszómedence-szivattyúját a sátor alá!
Az úszómedence szűrőszivattyúját nem javasoljuk a fedés alá elhelyezni. Ennek oka, hogy a (zárt) medence fedés alatti levegő hőmérséklet nagyon magas is lehet, ami nem biztos, hogy jó a szivattyú számára.

Vezesse el a vízcsöveket a medencesátor alatt!!!
Nem probléma ha a vízcsövek a zárt medencesátor alatt futnak át, (a sátorpálcák, rugalmasak).
DE: azon a medencesátor oldalon, ahol a vízcsövek áthaladnak a medencesátor alatt, ésszerűbb a vízcsöveket a földbe süllyeszteni, hogy a medencesátor szorosan a földhöz, burkolathoz záródjon. Ennek eredményeként a fedés, szélben is stabil marad és az medencevíz sem hűl le.

Nyári medencézés mellett, kerékpározás vagy túrázás alatt ideális szórakoztató partnereink lehetnek a víz- és porálló Bluetooth hangszórók, melyekkel kedvenc zenéinket élvezhető minőségben hallgathatjuk!