Medence fűtés – rozsdamentes hőcserélők, hőszivattyúk, párátlanító berendezések

Medencefűtés rozsdamentes és műanyag házas melegvizes hőcserélőkkel, energiatakarékos medence hőszivattyúk, falra és padlóra valamint külön gépházba telepített párátlanító berendezések beltéri medencékhez, szolár abszorber szettek

Medencefűtés levegő/víz rendszerű hőszivattyúkkal

Hogyan fűtheti medencéjét alacsony költséggel akkor is, ha nem süt a nap? Alacsony energia felvételű fűtés, a hagyományos elektromos, gáz medencefűtő megoldások töredékéért, felhős időkben is?
Nem kell tovább kompromisszumokat kötnie! A medencefűtő hőszivattyúval úgy fűtheti medencéjét, hogy a víz fűtéséhez szükséges hő 75%-át a berendezés a környezeti levegőből nyeri, Önnek csak a maradék 25%-nyi villamos áramért kell fizetni. Ráadásul más szolár medencefűtés megoldások csak napsütéses időben hatékonyak, míg a medencefűtő hőszivattyú borús időben is ugyanúgy felmelegíti medencéje vizét akár kül-, akár beltérben van.

Miért előnyös az Ön számára, ha a medencefűtő hőszivattyú

 1. Gyors telepítés:
  A medence hőszivattyú akkora, mint egy kültéri klíma egység. Kis helyen elfér, időjárás álló, néhány óra alatt beköthető a medence vízforgató körbe.
 2. Vegyszeres medencevízre is ideális:
  A titánium hőcserélőnek köszönhetően a medence hőszivattyú ellenáll a medence vegyszeres vizének, így közvetlenül a medence vize keringethető benne.
 3. Kis fogyasztás:
  A medence hőszivattyúk jósági foka minimum COP >4, így 4 kWh hőenergiához csak 1 kWh energiafogyasztás kell. A széles teljesítmény választék több100 m3-es úszó medencék fűtésére is alkalmassá teszik hőszivattyúinkat.
 4. Teljes-inverter technológia:
  -7°C-os levegőre tervezve
  Az Inverter-plus hőszivattyú -7°C-on is működik, így maximalizálva a medenceszezon időtartamát.
  Az Inverter-plus hőszivattyúk az első teljes-inverteres medence hőszivattyú. Teljes-inverter kompresszora és teljes-inverter ventilátor motorja segítségével a kompresszor sebességét hertzről herztre, míg a ventilátor motor sebességét fordulatról fordulatra állítja. Folyamatosan és intelligensen alkalmazkodik a medencéhez az optimális hatékonyság érdekében. Az Inverter-plus hőszivattyúk lehetővé teszik a fűtési kapacitás 25%-ról 100%-ra való állítását a medence igényének megfelelően, mindazonáltal a legtöbbször közepes és alacsony sebességen működik a maximális hatékonyságért.
  A medence hőmérsékletének fenntartása közben a közepes és lassú sebességű kompresszor és ventilátor extra csendes. Az Inverter-plus hőszivattyú átlagosan 6.5 és 8.0 COP érték között működik (Levegő 15°C / Víz 26°C / Páratartalom 70%), a medence méretétől függően.

Miért takarékos a medence hőszivattyú?

A medencefűtő hőszivattyú egy elmés szerkezet, mely a környezeti levegőből hőt vesz fel, majd ezt a hőt megnöveli és a magasabb hőt a kimenetén leadja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezeti levegőből elvonja a hőt és a kimenetén az elvont hőnél magasabb hővel fűti a medence vizét.
A különlegesség abban rejlik, hogy a medencefűtő hőszivattyú a viszonylag kis hőmérsékletű (pl. egy nyár végi felhős napon a 20 fok körüli) levegő hőenergiáját ki tudja szivattyúzni és működése során nagyobb hőmérsékletű közvetlenül hasznosítható hővé alakítja. Ebben a folyamatban szerepet játszik a medencefűtő hőszivattyúban található kompresszor is, ezért van az, hogy (ugyan kisebb részben, de) villamos energiára is szükségünk van a működéshez.

ON / OFF technológia

A hőszivattyúkat a következőképpen lehet osztályozni : hagyományos felépítésű hőszivattyúk – állandó fordulatszámú ventilátorral és kompresszorral -, kimeneti COP tartomány 3,5- 7 között (Levegő 10 °C /Víz 26 °C /Páratartalom 64%-tól – Levegő 27 °C /Víz 26 °C /Páratartalom 80%-ig mért értékek figyelembevételével), start/stop műkődés, mindig 100% -os teljesítménnyel üzemel.
– COP 3,5 – olcsó hőszivattyúk 4 utas szelep nélkül, kapilláris expanziós szeleppel
– COP 5 – (pl. Eraspa, Optima, Comfort inverter hőszivattyú) – standard hőszivattyúk 4 utas szeleppel és kapilláris expanziós szeleppel
– COP 6-7 – ( pl. Pioneer Plus ) – nagy teljesítményű hőszivattyúk 4 utas szeleppel és elektronikus expanziós szeleppel
A hagyományos hőszivattyúk ~5-10 °C –tól üzemelnek megfelelően. Ezek a hőszivattyúk rendszerint csak teljes teljesítmény módban üzemelnek. Amikor a medence vizének hőfoka a megadott értékhatár alá csökken, a hőszivattyú bekapcsol és fokozatosan emeli teljesítményét 0-tól 100% -ra. A zajszint nagyon magas.

Full-inverter™ technológia

A FAIRLAND Inverter Plus hőszivattyúja az első olyan medence hőszivattyú, mely teljeskörű inverter technológiával rendelkezik. Teljesen inverteres hőszivattyú az inverter technológia segítségével a kompresszor teljesítményét hertzről herzre, míg a ventilátor motorját fordulatról – fordulatra tudja állítani. A beépített számos szenzor segítségével folyamatosan és intelligensen alkalmazkodik az optimális hatékonyság érdekében.
Az Inverter Plus hőszivattyúk vezérlése lehetővé teszi, hogy a fűtési kapacitást 25%-tól 100-ig a medence hőigényének megfelelően automatikusan szabályozza. Az Inverter Plus hőszivattyúk jellemzően alacsony és közepes sebességen üzemelnek a maximális hatékonyság eléréséhez. Nagy előnyük a kiemelkedő hatásfokú fűtés, alacsonyabb költségek és zajszint mellett. A hirtelen hidegindítások is megszűnnek, amely pozítiv hatással van a várható élettartamra, miközben megakadályozza a túlterhelés kialakulását a villamos hálózatban.
COP 16 ideális körülmények között reális érték , mint ahogy a TÜV Rheinland vizsgálati tesztek is bizonyítják .

Mi az a COP?

A COP (Coefficient of Performance – teljesítmény tényező) jelentése: jósági fok. Ez a pillanatnyi érték mutatja meg, hogy a hőszivattyú kimenetén hányszorosra növelte a bevitt villamos energiát. Minél magasabb ez a szám, a hőszivattyú annál hatékonyabb. A COP  érték a hőszivattyú által leadott és felvett teljesítmény hányadosa. Az üzemállapotot a rendelkezésre álló hőforrás hőmérséklete és az előremenő fűtővíz hőmérséklete határozza meg. Tehát, amint változik valamelyik a két hőmérséklet közül, a COP érték és leadott teljesítmény is változik. Éppen ezért egy berendezés egész éves hatékonyságának leírására nem alkalmas ez az egy szám. A gyártók általában táblázatban, vagy diagramon szokták a COP érték alakulását a hőforrás és fűtővíz hőmérséklet függvényében megadni.
A medencefűtő levegő/víz hőszivattyú egyszerűen a medence vízforgató körébe köthető egy bypass ág kialakításával.
Fontos, hogy a medence hőszivattyú csak áramlás közben érzékeli az átfolyó víz hőmérsékletét, így a víz keringetést biztosítani kell a vízforgató szivattyúval.
Medencénket fűthetjük napkollektorral is: A legolcsóbban üzemeltethető hiszen csak napsütés kell hozzá és elektromos áram, azonban jelentősebb beruházási költség is lehet, és amikor nincs napsütés vagy elektromos áram akkor nem működik. Napkollektornál kicsivel olcsóbban beszerezhetők speciálisan medencefűtésre használt ún. medencefűtő panelek (ABSZORBEREK), melyek fekete PVC csővezetékek, amiben lévő medence vízét keringteti egy elektromos szivattyú. Főleg kisebb medencékhez használható.
A levegő-víz hőszivattyúk éves COP-értéke a legalacsonyabb, 3,5-4 közötti érték, de nagy előnyük az egyszerű telepítésben rejlik. Mivel az arányszám hőfokfüggő, alacsony külső környezeti hőmérséklet mellett az arány romlik, megközelíti a 2-t.
A korrekt összehasonlítás végett általában több környezeti és fűtési hőmérséklethez adnak meg COP-értéket. Levegő-víz hőszivattyú esetében általában +10°, +7°, +2°, -7°C esetleg -10°C fokos külső hőmérsékletre és 35°, 50°és 65°C fűtőköri víz hőmérsékletre adják meg a COP-értéket.

Hőszivattyú bekötési rajz

PÁRAMENTESÍTŐK / DEHUMIDIFIERS

Miért van szükség a párátlanító berendezésekre?

Az uszoda vízfelülete folyamatosan párolog. Ez egyrészt állandó energiaveszteséget jelent, másrészt a légtérbe jutó pára károsíthatja az épület szerkezetét, esztétikai megjelenését és rontja a komfortérzetet. Azért, hogy csökkenjen az üzemeltetési költség, ne dőljön össze az épület, ne penészedjenek a falak és nem utolsó sorban, kellemes legyen a felhasználó közérzete, meg kell oldani a levegőszárítás cseppet sem egyszerű feladatát.
Beltéri medence esetén törekedni kell a tér párátlanítására. Nem elég, hogy állandóan szellőztetünk, sőt ez a régmúltban meglehetősen jól de drágán működött.
Most már léteznek termékek, melyekkel a medencetér páratartalmát, lecsökkenthetjük a normál szintre, így megvédhetjük a falak épségét.
Állagmegóvás megőrzése uszodai párátlanító berendezéssel
Összedőlhet az épület, ha a párátlanítás nincs megoldva és a relatív páratartalom tartósan eléri vagy meghaladja a 75 %-ot, akkor az épület pórusos szerkezeti részeiben kialakul az ún. kapilláris kondenzáció, amelytől a fal átnedvesedik. Mivel az uszodatérben a pára a medence fertőtlenítésére használt vegyszerek páráit is tartalmazza, ez betonvas korróziót, épületszerkezet romlást okozhat, az épület vizes falai belülről elpenészesedhetnek, a vakolat táskásodhat és lehullhat. Ezért a relatív páratartalmat 50…60 % között kell tartani.

SAHARA 60/90/120 páramentesítő

SAHARA páramentesítő berendezés HPBOOSTER technológiával. R410a – hűtés Nagy teljesítmény, alacsony energiafogyasztás, alacsony zajszint – nagyon csendes rotációs kompresszor Egyszerű üzemeltetés és kezelés Padozatra és falra rögzíthető Műanyag borítás. Választható elektromos fűtés. Elhelyezése a medencétől min. 2m-re, szabad légáramlást biztosítva.
Alkalmazási terület: beltéri medence, pince, múzeum, konditerem és minden helyiség ahol szükséges a párátlanítás.
Ajánlott berendezés: Sahara60 – max 25m2 , Sahara90 – max 40m2, Sahara120 – 50m2 medence felületig

Calorex DH 33-55 Falra telepíthető berendezések

Minden Calorex párátlanító berendezés állítható higrosztáttal rendelkezik, amely automatikusan szabályozza a készülék működését. Az ajánlott páratartalom 55% és 65% között van. Ez a szint kellemes közérzetet biztosít az emberek számára, és megvédi az épületet a kialakuló penész kialakulások ellen. A mobil, falra telepíthető típusok önhordó szerkezetűek, csak minimális szerelést igényelnek. A 33 és 55 típusok hőcserélővel ellátva is rendelhetőek, ezzel biztosíthatjuk az uszodatér fűtését. Fagypont körüli hőmérsékleten is üzemelnek. Falon keresztüli (TTW) kivitelben is rendelhetőek.
Kompakt, fali uszodai párátlanító
Calorex DH 33 típus – 30 liter/nap, légszállítás: 440m3/h, betáp: 230V/50Hz, biztosíték: 10A, Névleges áramfelvétel: 4,4A,
Calorex DH 55 típus – 60 liter/nap, légszállítás: 740m3/h, betáp: 230V/50Hz, biztosíték: 13A, Névleges áramfelvétel: 7,5A
Alkalmazható:
– magánházak, villaépületek uszodai párátlanítása
– pezsgfürdő terek, wellness terek párátlanítása

Calorex DH 44-66 Kompakt, fali uszodai párátlanító

Calorex DH44 / 66 műszaki jellemzők
– Calorex DH 44 típus – 30 liter/nap
– Calorex DH 66 típus – 60 liter/nap
– Magas párátlanító kapacitás, alacsony teljesítményfelvétel mellett.
– Korrózióálló, könnyen tisztítható burkolat és szűrő, poliészter bevonatú hőcserélők.
– Scroll kompresszor, halk működésű ventilátor.
– Környezetbarát hűtőközeg
– Alacsony üzemi nyomás – hosszú élettartam
– Alacsony/magas nyomásvédelem, késleltetett kompresszorindítás
– Vízszintes / függőleges irányban állítható kifúvó légrács
– „X” típusjellel ellátott készülékek üzemi hőmérséklete 0°C
– Melegvizes légfűtőkalorifer (LPHW) 3 utas szabályzószeleppel és termosztát csatlakozással
– Mindkét oldalon lehetséges cseppvíz kivezetés, könnyen tisztítható kiszerelhető csepptálca
– Fali kihelyezett páratartalom érzékelő csatlakozás
Minimális léghőmérséklet:
DH 44 / 66 A = 15°C
DH 44 / 66 AX = 0°C
Alkalmazható:
– magánházak, villaépületek uszodai párátlanítása
– pezsgfürdő terek, wellness terek párátlanítása

Calorex DH 75-110 Kompakt, padlóra állatható uszodai párátlanító

Calorex DH75 / 110 műszaki jellemzők
– Calorex DH 75 típus – 90 liter/nap
– Calorex DH 110 típus – 110 liter/nap
– nagyobb párátlanítás kisebb energia felhasználás mellett
– korrózióálló és könnyen tisztítható burkolat, légszűrő, poliészter burkolatú hőcserélők
– alacsony üzemi nyomás
– 20o-ban állítható légkifújás
– automatikus alacsony hőmérsékletű üzem
– automatikus leolvasztás +5oC teremhőmérséklet esetén
– nagy teljesítményű opcionális légfűtő kaloriferekkel
– opcionális vezérlési módok
Alkalmazható:
– magánházak, villaépületek uszodai párátlanítása
– pezsgfürdő terek, wellness terek párátlanítása
– hotel, panzió medencetér párátlanítása

HŐCSERÉLŐK SÓSVÍZES ÉS ALACSONY PRIMERKÖRI HŐMÉRSÉKLETŰ RENDSZEREKHEZ / HEAT EXCHANGERS FOR SALTWATER AND LOW TEMPERATURE SYSTEMS

Műanyag hőcserélő D-KWT-VA Plastic / SS316 25 kW-től 105kW-ig
Műanyagházas hôcserélôink sprális hőleadó anyaga AISI 316 – V4A rozsdamentes acél. Kiváló hatásfokkal és robosztus kialakítással rendelkeznek. A robosztus kialakítás lehetôvé teszi a magas nyomásértékek melletti biztonságos üzemelést is. Telepítésnél figyelembe kell venni a következô elôírásokat. Sósvizes technológiáknál nem alkalmazhatók, ez esetben javasoljuk titán ötvözet hôcserélôinket. Beszerelésük fagymentes helyre történhet. Biztosítani kell, hogy a hôcserélôben ne alakuljanak ki légbuborékok (a forgatás leállása után sem!). A korróziós meghibásodások megelôzése érdekében kerüljük a fémkontakt érintkezéseket. A fertôtlenítést végzô berendezések, adagolók csak a hôcserélô után telepíthetôek. pH 6.8–8.2, sósvizes technológiához nem használhatók!
Hőcserélő PP házba szerelt rozsdamentes bordázott csőspirállal, magas korrózió állósággal úszómedencékhez. Integrált falra szerelhetőség az egyszerű telepítésért. Hollanderes ragasztható csatlakozás D50mm. Rögzítéshez a PP bilincs tartozék.
Max. nyomás fűtési oldal: 6 bar
Max. nyomás medence oldal: 2,5 bar
Max. hőmérséklet: 90°C
Rozsdamentes hőcserélő D-HWT 35-182 – 40 kW-től 210kW-ig
Csöves hőcserélő AISI 316L acélból. Hatékonyan működik szolár, hőszivattyús és kondenzációs gázkazános rendszerekkel.
Rögzítéshez a rozsdamentes bilincs tartozék.
Max. nyomás fűtési oldal: 10 bar
Max. nyomás medence oldal: 3 bar
TITÁN hőcserélő D-TWT 35kW-tól – 115kW-ig
Az egyre népszerűbb sósvizes fertőtlenítési technikák megkövetelik, hogy a medence gépészeti rendszere olyan alkatrészekből épüljön fel, melyek ellenállnak az agresszívabb medencevíznek. A titán ötvözet hőcserélők teljes mértékben kielégítik ezt az igényt. Az ellenálló fémtestet nem támadja meg a sósvíz által kiváltott korrózió.
Hatékonyan működik szolár, hőszivattyús és kondenzációs gázkazános rendszerekkel. Rögzítéshez a rozsdamentes bilincs tartozék.
Max. nyomás fűtési oldal: 10 bar
Max. nyomás medence oldal: 3 bar
Teljesítmény leadás (80°C): 36kW – 113kW
Teljesítmény leadás (50°C): 18kW – 56kW
Elektromos Fűtőpatron 1,5 kW-től 18kW-ig
AISI316 rozsdamentes acél ház.
A fűtő elemek az Incoloy 825 anyagból.
Kettős védelem – Túlmelegedés elleni biztosítás és külső áramlásérzékelő, mely alacsony áramlás esetén lekapcsolja a berendezést.
Termosztát 0-40°C; biztonsági termosztát 55°C.
D50 mm ragasztható csatlakozással szerelve.
Teljesítmény: 1,5kW – 18kW-ig
Áramfelvétel: 1×6,6A – 3x26A-ig
Szolár rendszerű G-PWT lemezes hőcserélők 34kW-tól – 74kW-ig
lemezes szolár hőcserélő
Ezek a lemezes hőcserélők fürdővíz melegítésére lettek fejlesztve. A nagy hőcserélő felületnek köszönhetően kiválóan alkalmas az alacsony hőmérsékleten üzemelő fűtési
rendszerekhez, például szolár fűtés, geotermikus fűtés, hőszivattyúk és hasonló alternatívák és innovatív fűtési megoldások.
Három teljesítményi hatásfokú hőcserélők mérete: szél: 200mm, mag: 460mm, vtg: 33 – 111mm
Fűtő kapacitás primer oldalon (55 °C): 22kW – 74 kW
Bekötési követelmény: Bypass
 Nagy teljesítményű X-PWT Szolár rendszerű lemezes hőcserélők 35kW-tól – 500kW-ig
lemezes szolár hőcserélő
Ezek a lemezes hőcserélők fürdővíz melegítésére lettek fejlesztve. A készülékek 60-70°C-os primer oldali hőmérsékletre és 35-500 kW-os üzemi hőleadási teljesítményre lettek tervezve. Kialakításuk miatt alkalmasak kis és nagy térfogatú medencék üzemeltetésére is. A csavarozott lemezes hőcserélők alacsony nyomásveszteség mellett magas energia hatékonyságon üzemelnek, valamint elérhetők rozsdamentes AISI 316 acél vagy titánium kivitelben.
Teljesítmény (70°C): 35kW – 500kW
Teljesítmény (60°C): 28kW – 401kW
Max. Áramlási sebesség: 1,2m3/h-től – 15,92m3/h-ig

SZOLÁR ABSZORBER SZETTEK / SOLAR ABSORBER SETS

Kiegészítő fűtés kialakítása privát úszómedencékhez – Szolár abszorber szettekkel

Szolár abszober szettek telepítésével üzemelési költségek nélkül megoldható a nyári hónapokban a medence fűtése. Anyaguk speciálisan módosított polimer, mely kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Az UV sugarak nem károsítják, ellenáll a szennyező anyagoknak, nem oxidálódik. A medence vizében található vegyszerek nem roncsolják. A legjobb hatásfok eléréséhez délnyugati irányú, 15-30 dőlésszögű telepítés szükséges. Az abszorber felület minimum a medence felületének 60%-a legyen. (medence mélység 120-150 cm, min. buborékfóliás fedés). Az abszorber szett közvetlenül a szűrés-forgatás körébe van kötve. A szivattyú teljesítmények tervezésénél szükséges az abszorber szett ellenállásának figyelembe vétele. Az abszorber szettek tartalmazzák a telepítéshez szükséges alkatrészeket (légbeeresztő szelep, záródugó, toldó, bilincsek, könyök). A rögzítéshez szükséges heveder, és heveder rögzítők külön rendelhetőek.
A panelek elrendezése és a meglévő szűrőberendezés rákötésére kérje ki véleményünket! Sok esetben az érdeklődők az olcsó „áruházi-felfújható, 100 forintos” medencékhez kérnek véleményt és ajánlatot tőlünk. Azok rendszereihez kapott szűrő/vízforgató berendezés nem alkalmas nem csak a medence szűrésére hanem a szolár rendszerekhez történő víz eljutására sem! Azok a rendszerek 2m3/h és 4m3/h teljesítmény között vannak. És ha még rá is kötjük a szolár panel(paneleket)t a rendszerre, még az így is gyenge vízhozamot még tovább csökkentjük. Emiatt a medencevíz nem lesz kellőképpen átforgatva és emiatt a víz algakoncentrációja is meg fog növekedni.

Méret táblázat