Medence vegyszerek

Uszodatechnikai vegyszerek, masszázsmedence vegyszerek, klóros és klór nélküli (aktív oxigén, hidrogén-peroxid) vízápolás privát és közösségi medencékhez forgalmazása, szaktanácsadás, manuális vegyszer adagoló berendezések
Céljaink között nem csak privát úszómedencék és uszodagépészet forgalmazása és telepítése található, hanem az elkészített medencék hosszútávú fenntartásához szükséges kiegészítők, uszoda- és fürdővizek valamint az uszodai felületek kezeléséhez szükséges vegyszerek, készítmények értékesítése és kereskedelme is szerepel. Ahhoz, hogy a medencét készre szerelt állapotban átadjuk a tisztelt vásárlónak, még nem végeztünk. Segítséget nyújtunk a megfelelő uszodatechnikai vegyszerek kiválasztásában, utólagos karbantartásában, prímer vegyszerkezelés elvégzésében is. Feladataink között szerepel a szükséges vegyszer mennyiségek bemutatása, ismertetése esetleges kiváltása, hogy az adagoló berendezésekkel és az adagolási mennyiségekkel, valamint a mérő- és szabályozó automatikák segítségével képes legyen a felhasználó beállítani a helyes adagolási mennyiségeket. Fontos tényező, hogy folyamatos információkat tudjunk biztosítani a kezelések eredményeiről. A vegyszerek mérésére többféle mérőeszköz áll rendelkezésre a mérőcsíkoktól kezdve a kolorimetriás mérőkön és fotométereken át az automata mérőérzékelőkig, amelyek használatát különböző reagensek teszik lehetővé.

Klóros vízápolás, vízkezelés

A medencénk vízének tisztán tartása fontos mind mechanikailag, mind vegyileg egyaránt. A mechanikai vízkezelés a homokszűrő vagy belógatott szűrőberendezést értjük, melyet naponta több esetben kell járatni, hogy a mechanikus és lebegő szennyeződések eltávozzanak a vízből. A vegyi vízkezelés, pedig nem mást jelent mint, hogy a víz vegyileg fertőtlenítve, pH semlegesítve és alga és baktérium mentes legyen. E kettő szűréstípus biztosítja a megfelelő víz minőségét!

1.) lépés: A pH érték beállítás, fontos tényező ha klóros fertőtlenítést használunk. Mivel a megfelelő pH érték beállítása biztosítja a klóros fertőtlenítő szerek teljes 100%-os hatásfokát. Az optimális pH érték a 7,2 és 7,6 tartomány közötti érték mondható optimálisnak, ehhez egy pH és Cl mérőeszköz szükséges az értékek leellenőrzésére! Adagolásuk csakis cseppfolyós halmazállapotban lehetséges, és csakis a medencébe adagolva vagy juttatva el. Szűrő elé vagy fölöző/szkimmerbe önteni tilos, mivel savról beszélünk.

2.) lépés: Klór garnulátum és Klór tabletta adagolása. Első szempont a tesztműszerrel szükséges megmérni a víz Cl tartalmát. Szükség esetén a hiányzó mennyiséget beadagolni, sokkolni vagy közömbösíteni kell! A klórtartalom optimális értéke: 0,3 és 0,6mg/l között van. Még az is elfogadott érték ha 1mg/l az érték. Csempe vagy üvegmozaik burkolatos medencék estében a magasabb klór tartalom nem okoz problémát, csak a fürdőzők fogják észrevenni a túlzott klór tartalmat. Fóliás medencék esetében érdemes a határértékek között tartani a szintet! Első medence feltöltéskor vagy elalgásodott medencevíz esetében, érdemesebb nagyobb dózissal kezdeni. Folyamatos üzemnél már figyeljünk a fontos értékekre. A klóros fertőtlenítéseknél néha megzavarhatja a vásárlót a termékek széles választéka. A Klór granulátummal sokkoljuk vagy beállítjuk a helyes értéket, a tabletták a folyamatos szintet biztosítják.

3.) lépés: Algásodást megelőző vegyszer adagolása: Ennél nincs meghatározott érték tartomány, mindig a vegyszeres flakon használati és adagolási útmutatója szerint járjunk el. Heti egyszeri megfelelő beadagolás elégnek mondható. A friss vízzel feltöltött vagy algásodott medencébe mindig nagyobb dózist kell adagolni mint folyamatos üzemnél! Fontos ugyanakkor elmondani, hogy a vegyszer az algaképződés megakadályozását hivatott biztosítani, az elalgásodott medencevíz leggyorsabb algaspórák megölésére a klór granulátum a jó gyógyír!!!

4.) lépés: pelyhesítés: Privát medencék esetében nem, közfürdők esetében szükséges a rendszeres adagolásuk. Nincs forgalomban pelyhesítő értéket meghatározó műszer, csakis a dobozokon feltüntetett mennyiségeket adagoljuk rendszeresen. Privát medencéknél általában a lebegő szennyeződések és kristálytiszta víz elérése esetén indokolt a használatuk!

Klórmentes vízápolás, vízkezelés

Magyarországon a klórmentes uszodai fertőtlenítés nem elterjedt szokás. Pedig mind az aktív oxigént mind a hidrogén-peroxidot tartalmazó készítmények OTH engedélyezett készítmények, amelyek stabilitása sokkal nagyobb a klóros fertőtlenítő szerekétől!
Közfürdőkbe és uszodákba a DEWAN-50 és DEWAN-35, magánmedencékhez és pezsgőfürdőkhöz a DEWAN-7 vagy DEWAN-18 termékeket használatát javasoljuk.

Közfürdők legionella mentesítésében is a fenti termékeket használjuk rendszeres és kiegészítő szerként, melyek hatásosnak bizonyultak!!!

Pontaqua oxigénes és klórmentes EasySpa 3 az 1-ben vízkezelő csomag, felfújható Lay-Z Spa masszázsmedencékhez

A klórmentes fertőtlenítés még nem annyira elterjedt, pedig számos előnye van:

– nem szárítja ki a bőrt,
– szagtalan,
– nem lép kapcsolatba a vízben lévő egyéb anyagokkal
– maradék nélkül lebomlik,
– nem befolyásolja a víz pH-értékét.
– Nem hőmérséklet-függő: napsütés és meleg hatására alig bomlik
– A vasat vagy más fémeket tartalmazó vizek esetén is használható, a klórnál tapasztalható elszíneződés a DEWAN®-18-cal kezelt, medencék esetében nem jelenik meg!
– nem csípi a szemet, nem irritálja a bőrt
– Nem képez egészségre ártalmas vegyületeket
– pH-semleges, így könnyebb a pH-értéket beállítani, széles határok között adagolható, tartós hatást biztosít
– Védelmet nyújt a klórnak ellenálló baktériumokkal szemben is (használatával elkerülhető a legionella okozta atípusos tüdőgyulladás, valamint elpusztítja a klór-rezisztens Pseudomonas Aeruginosa-t).
– Nem okoz allergiás reakciókat (pl. bőrkiütés), nem kell számolni a klór okozta asztmatikus megbetegedésekkel

A hidrogén-peroxid fertőtlenítő szerek hátránya:

Önmagában csak helyi fertőtlenítőszerként lehet alkalmazni, mert a vízben gyors lebomlás miatt hatástalanná válik. Már a szállítás és tárolás során könnyen bomlik, ezért szükséges általában valamilyen stabilizáló vegyület (fémionok, kvaterner ammónium származékok) hozzáadagolása. Leggyakrabban ezüst iont alkalmaznak, amelynek egyébként is van antibakteriális hatása. A forgalomban kapható készítmények közül csak a stabilizátort tartalmazó szerek alkalmasak folyamatos vízfertőtlenítésre, az ipari hidrogén-peroxid önmagában nem.

ADAGOLÁSUK: A fertőtlenítőszer koncentrációja a vízben, döntően a fürdőzők száma függvényében változik. A termék adagolása kétféleképpen történhet:
1. Automatizált adagolás: időzíthető perisztaltikus szivattyúval Javasolt szivattyú: PERISZTALTIKUS SZIVATTYÚ (idő-vezérelt, 1,4 l/h)
2. Kannából mérőedény segítségével
MÉRÉSÜK: · A DEWAN®-18 mérése DEWAN®-50 mérőcsíkkal történik. · A hidfogén-peroxid tartalom meghatározására az erre használható teszműszerrel elvégezhető és beállítható
pH-BEÁLLÍTÁS: Ezek a vegyszerek kevésbé hajlamosak a pH érték nem megfelelő beállítására, de azért az optimális érték 7.2-7.6 között van, így lehetőség szerint tartsuk ebben a tartományban az uszodavizet

Fontos megjegyezni, hogy olyan uszodákban és privát medencékben ahol rozsdamentes áthatások, elemek vannak beépítve, ott ezeket a szereket nem célszerű használni, erős oxidáló hatásuk miatt!!!

Manuális vegyszeradagolók – a 20g/200g-os tablettás készítmények adagolására
A vegyszerek szűk leírásában az említett tablettás termékek feloldására és adagolására három féle lehetőség létezik.
Az első: lehetőség van egy úszó vegyszeradagolóba elhelyezni a 20g-os és 200g-os tablettákat, melyek (nagyságtól függően) 1 és 7-10 nap alatt oldódnak el teljesen. Kontrollálásuk manuális úton megoldható. Az adagoló berendezés tetején található elcsavarható tető kinyitása után szemrevételezéssel megállapítható a tabletták nagysága. Egy hosszú út előtt érdemes a már félig feloldott tabletta/tabletták mellé újakat is elhelyezni, mivel az utazásról visszatérve a folyamatban lévő tabletták már feloldott állapotba kerülnek és a folyamatos klór illetve aktív oxigén szintet már ezek a készítmények nem fogják tudni elvégezni.
A második: ez a lehetőség a legolcsóbb eljárás, ha süllyesztett víztükrű medencénk van úgy a szkimmer(fölöző) durvaszűrő kosarába kell elhelyezni a kívánt mennyiséget. Ennél az eljárásnál az a probléma, hogy a szkimmernél nagy vízsebesség hatására az elhelyezett tabletták idő előtt eloldódnak, így vegyszer többlet keletkezik a medence vízben, ami szem- és bőrirritációt valamint a fólia burkolaton kifehéresedést okozhat. Rövidebb/ideiglenes adagolásra ez az út is járható, kisebb hátrányokkal.
A harmadik: (mely a három szempont közül a legköltségesebb) vagy direkt vagy bypass (mellék) áramkörbe szerelünk egy zárható műanyag kialakítású szabályozható vegyszerszinttel rendelkező klórtabletta adagoló berendezést. Hátránya: hogy közvetlenül nem látható a töltet mennyiség, ehhez a szűrőrendszert le kell állítani, a tetőt le kell csavarni. Előnye: közvetlen a medencében semmi elem nem látható, nem tulajdonítható el, az UV sugárzás nem tud kárt okozni benne, valamint szabályozható vízáteresztő szabályzó segítségével beállítható a kívánt vízsebesség. Kisebb panziókban vagy hétvégi házaknál ez az eljárás lehet a legoptimálisabb.
EasySpa oxinénes, klórmentes Masszázsmedence vegyszercsomag, Lay-Z Spa felfújható masszázsmedencékhez
A Pontaqua EasySPA épített és felfújható masszázskádakhoz is használható.
Eljött a gondtalan masszázsmedence használat ideje. Egyetlen vegyszercsomag, amivel időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg, miközben a víz átlátszó tiszta és kórokozóktól mentes lesz 12 hétig.
Pontaqua Brómos masszázs vegyszerkészlet (VKL 200) Brómos jakuzzi vegyszerkészlet Cikkszám: VKL 200 Brómos jakuzzi vegyszerkészlet MASSAGE SET Alapvető vegyszerek masszázsmedencék vízkezeléséhez
Pontaqua Brómos masszázs vegyszerkészlet (VKL 200)
Brómos jakuzzi vegyszerkészlet
Cikkszám: VKL 200

Brómos jakuzzi vegyszerkészlet, klórmentes masszázsmedencék vízkezelésére, fertőtlenítő hatású
MASSAGE SET
Alapvető vegyszerek masszázsmedencék vízkezeléséhez

aquabrom-jakuzzi fertotlenito tabletta-vízkezelő-szer-brom-tabletta-1-kg-bro-010
AQUABRÓM TABLETTA 1KG
A TERMÉK PRIVÁT HASZNÁLATHOZ JAVASOLT, KÖZÖSSÉGI MASSZÁZSMEDENCÉK FERTŐTLENÍTÉSÉRE A KLÓROS FERTŐTLENÍTÉST AJÁNLJUK!!!

– Tartós hatású tabletta, amely hosszú ideig folyamatosan biztosítja a megfelelő bróm-tartalmat a medence vizében
– Beltéri medencékhez és masszázskádakhoz ajánljuk

dewan_7_5kg klórmentes fertőtlenitő folyadék jakuzzi, masszázsmedencékhez
Dewan-7 Klórmentes fertőtlenítőszer (folyadék) 5kg/kanna
A TERMÉK PRIVÁT HASZNÁLATHOZ JAVASOLT!!!

– 1m3-es masszázsmedence vízhez hetente 1,2 Liter DEWAN®-7 adagolása szükséges, ami azt jelenti, hogy c.a. 4 hétre elegendő folyadékot tartalmaz egy kanna
– Fürdővizek és a fürdőhasználathoz kapcsolódó felületek klórmentes fertőtlenítésére
– Privát jakuzzikhoz, pezsgőfürdőkhöz és masszázsmedencékhez ajánljuk