Lay-Z-Spa – masszázsmedence vegyszerek megfelelő adagolása

2.) LAY-Z SPA PEZSGŐFÜRDŐKNÉL HASZNÁLHATÓ VEGYSZEREK MEGFELELŐ ADAGOLÁS ISMERTETÉSE
Bestway Lay-Z Spa felfújható masszázsmedencék vízkezelése klóros fertőtlenítő vegyszerekkel történő vízkezelés ismertetése, pH, Klór, Lúgosság, vízkő, habzásgátló vegyszerek ismertetése, valamint a meghatározott vegyszerek mennyiségének ismertetése

Az összes alábbi adagolási és alkalmazási javaslat egy adott vegyszer útmutatója alapján részletezzük. De használat és adagolás előtt mindig olvassa el az adott termékekhez mellékelt adagolási utasításokat és biztonsági figyelmeztetéseket. Mivel többféle vegyszer van jelenleg Magyarországon forgalomban, ezek összetevői sokszor különböznek egymástól, emiatt lehetséges az, hogy az egyik vegyszerből többet kell adagolni a másik vegyszerből kevesebbet.

lay-z-spa-masszázsmedence indulóvegyszer
Lúgosság vagy más néven Total Alkalinity (TA)

A teljes lúgosság (TA) a pezsgőfürdő vizének savak semlegesítő képességének mértéke. A kiegyensúlyozott összlúgosság segít szabályozni a pH-szintet a megfelelő szint 80 és 120 ppm (ppm) között van.

A teljes lúgosság kiegyensúlyozása

1. Mártson egy TEST STRIPS tesztcsíkot a Lay-Z-Spa masszázsmedencéje közepébe, vegye ki és tartsa a levegőn legalább, 15 másodpercig.

2. Hasonlítsa össze a bemerítési TEST STRIPS tesztcsík eredményeit a csomagoláson található színtáblázattal.

3. Összes lúgossági eredmények:

Alacsony (savas kémhatású), 80 ppm alatti TA-szint esetén a teljes lúgosság növelőt kell használnia. A pezsgőfürdőhöz hozzáadandó TA+ mennyisége a víz mennyiségétől és a mért értékektől függ. Útmutató: egy 1000 literes pezsgőfürdőhöz 18 grammra van szükség ahhoz, hogy 10 ppm-el (parts per million) megemelje a teljes lúgosság szintjét. Magas (lúgos kémhatású), 120 ppm feletti TA-szint esetén, PH Minus-t kell használnia . A pH-csökkentő mennyisége, amelyet a pezsgőfürdőhöz kell adni, a vízszinttől és a víz mennyiségétől függ. Ellenőrizze az adagolási arányokat a palack/doboz hátulján és ennek megfelelően adagoljon. A kiegyensúlyozatlan összlúgosság okozta problémák a pezsgőfürdő teljes lúgossági szintjének kiegyensúlyozásának hiánya számos olyan problémát okozhat, amelyek befolyásolhatják a fürdő élményét.

NAPI, HETI ÉS HAVI KÉMIAI ÁPOLÁS
MAGAS LÚGOSSÁG ALACSONY LÚGOSSÁG
Vízkőlerakódás, zavaros víz, eltömődött szűrők, legyengült hardver és szabálytalan pH-szint
Vízkő felhalmozódása, zöld víz, szabálytalan pH-érték és a vízminőség romlása
Égő szemek és viszkető bőr
Fémelemek korróziója (pl. szivattyú)
Hatástalan fertőtlenítő 
Égő szemek és viszkető bőr
pH érték (lúgos vagy savas kémhatású a feltöltött hálózati illetve a masszázsmedencém víze)

A pH-érték azt méri, hogy mennyire savas vagy lúgos a víz. A pezsgőfürdők ideális pH tartománya 7,2 és 7,6 között van. Semleges pH-értékre van szükség más vegyszerek megfelelő működéséhez a kiegyensúlyozatlan pH-szintek pedig hatással lehetnek a pezsgőfürdő összetevőire és bőrirritációt okozhatnak.

A pH-szint beállítása pezsgőfürdőben

1. Mártson egy TEST STRIPS tesztcsíkot a Lay-Z-Spa masszázsmedencéje közepébe, vegye ki és tartsa a levegőn legalább 15 másodpercig.

2. Hasonlítsa össze a bemerítési TEST STRIPS tesztcsík eredményeit a csomagoláson található színtáblázattal.

3. pH-eredmények:
Alacsony (savas kémhatás), 7,2 alatti pH-érték esetén pH Plus-t (pH növelő) kell használnia a pH-szint emeléséhez és a víz egyensúlyának növeléséhez. Magas (lúgos kémhatás), 7,6 feletti pH-értékek esetén használja a pH Minusz-t (pH csökkentő), hogy segítsen visszavinni ezeket a értékeket az ajánlott tartományba. A pH-növelő vagy -csökkentő mennyisége, amelyet a pezsgőfürdőhöz kell adni, a víz mennyiségétől és a mért értékektől függ. Lásd az adagolási információkat az egyes vegyszeres dobozokon vagy azok biztonsági/adagolási útmutatóin. A kiegyensúlyozatlan pH-szint okozta problémák.

Mivel a pH azt méri, mennyire savas vagy lúgos a víz, fontos, hogy a pezsgőfürdő pH-értékei mindig 7,2 és 7,6 között legyenek, hogy elkerülje a fürdőzés élményét.

Lay-Z Spa karbantartás, szűrés

A pezsgőfürdőben lévő vegyszerek szintjét különböző okok befolyásolhatják és az eredmények az egyes helyzetektől függően változhatnak. A fürdőzők száma, a víz keménysége és egyéb külső anyagok, például sár, fű, levelek és a bőrönkkel behordott egyéb kozmetikai szerek mind befolyásolják a vegyszerigényeket. Mindig javasoljuk, hogy a pezsgőfürdő használata előtt tesztelje újra le a vizet.

MAGAS pH-érték

ALACSONY pH-érték

Bőr- és szemirritáció
Száraz, viszkető bőr és szemirritáció
Felhős vagy tompa víz és hab
A pezsgőfürdő alkatrészeinek korróziója
Skálaképzés
Gyakoribb szűrőcsere
Kevésbé hatékony fertőtlenítő (klór)
Kevésbé hatékony fertőtlenítő (klór)
Rövidebb szűrő fut
Hatás a teljes lúgosságra
Klórozás (fertőtlenítás, algamentesítés)

A klór egy fertőtlenítőszer, amely szabályozza és megakadályozza a baktériumok növekedését, elszaporodását és elengedhetetlen ahhoz, hogy a pezsgőfürdő tiszta és biztonságosan használható legyen. Az ajánlott szabad klór* szint egy pezsgőfürdőben 3-5 ppm (parts per million).

A klórszint mérése és adagolása

1. Mártson egy TEST STRIPS tesztcsíkot a Lay-Z-Spa masszázsmedencéjének közepébe, majd vegye ki és tartsa a levegőn legalább 15 másodpercig.
2. Hasonlítsa össze a klór eredményeit a TEST STRIPS mérőcsík csomagolásán található színtáblázattal.

3. Klórszint eredmények:

1 ppm alatti alacsony klórszint esetén megfelelő mennyiségű klórt kell hozzáadnia a fertőtlenítőhatás helyreállításához. Kérjük, olvassa el a klórgranulátum vagy többfunkciós klórtabletta csomagolásán található utasításokat és tekintse meg az alábbi Lay-Z-Spa klóradagolási ajánlásokat tartalmazó táblázatunkat. Ha a szintek nagyon alacsonyak, javasoljuk a fürdő sokkoló adagolását.

4-5 ppm feletti magas klórszinthez azt javasoljuk, hogy engedje le a Lay-Z-Spa-t a minimum jelzésig és töltse fel újra friss vízzel a maximum jelzésig, ez segít a felesleges vegyszer felhígításában. Vagy távolítsa el a fedelet a pezsgőfürdőről, hogy lehetővé tegye a vegyszer elpárolgását (kapcsolja be a szűrő/forgatót állandó vízforgatásra).

A kiegyensúlyozatlan klórszint okozta problémák.

Fontos, hogy a pezsgőfürdő klórszintje megfelelő legyen. A kevés klór higiénikus fürdőkörülményekhez vezethet, míg a magas klórszint irritálhatja a szemet vagy a bőrt esetleg allergiás tüneteket okozhat. Valamint a levegő és melegvíz együttes használatánál a gyorsan bomló klóroxidok a tüdőnknek sem tesz túl jót. Piros ruhával ne menjenek be a masszázsmedencébe, mert kijövetelnél szembesülnek azzal a ténnyel, hogy ingyen lett egy rózsaszín ruhájuk. 🙂

lay-z-spa-masszázsmedence indulóvegyszer
MAGAS klórtartalom ALACSONY klórtartalom
Rossz a fertőtlenítő hatékonysága 
Rossz a fertőtlenítő hatékonysága
Az alkatrészek és a Lay-Z Spa bélése megsérülhet, kifakulhat, kifehéredhet
Opálos víz
Vörös viszkető szem és bőrkiütés, messziről érezhető a klórszag a levegőben
Baktériumok növekedése, alagképződés megnövekedés, bealgásodás, bezöldülés
Kellemetlen klórszag
Kellemetlen, büdösszag
Klór-sokk adagolás
A pezsgőfürdő sokkoló klóros adagolása azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszert, például klórt adnak hozzá, hogy lebontsák a szerves anyagokat, megszabaduljanak a baktériumoktól és a vízben lévő szennyeződésektől, biztonságossá téve a használatát. A sokkoló klórozás segíthet a víz tisztaságának vagy minőségének további romlásán is.
Javasoljuk, hogy az első friss víz feltöltését követően a pezsgőfürdőt, a víz cseréjekor, erős használat után, nyálka vagy algák megjelenése esetén, vagy ha a víz tisztasága vagy minősége szabdszemmel romlik.
A pezsgőfürdő sokkoló adagolásához a megoldás: a klórgranulátum
A klórtabletták lassan oldódnak fel és csak a megfelelő napi klórszint fenntartására használhatók.
1. Ellenőrizze le a TEST STRIPS mérőcsík segítségével, hogy az Ön pezsgőfürdő vízkapacitása mennyi és ennek megfelelően mérje meg a klórgranulátum mennyiségét. A pezsgőfürdő mérete befolyásolja, hogy mennyi klórt kell hozzá adni. Használja az alábbi sokkoló klórozást-ajánló táblázatot, hogy megtudja, mennyi klórt kell hozzáadnia a Lay-Z-Spa-hoz.
2. Oldja fel a klórgranulátum mennyiségét egy kancsó, lavor, vödör meleg vízben (úgy, hogy a klórszemcséket se lehessen megtalálni benne, ugyanis azok elszínezhetik a masszázsmedence belső fóliabélését) és öntse a pezsgőfürdőbe. Kapcsolja be az AirJets készüléket néhány percre, hogy a vegyszerek egyenletesen elkeveredjenek a vízben.
3. A pezsgőfürdő sokkoló klór-adagolása után legalább 24 órát kell várnia, hogy használatba tudja venni. Ezután ellenőrizze a klórszintet a mérő TEST STRIPS tesztcsíkkal és győződjön meg arról, hogy a szint legalább 3-4 ppm. Adjon hozzá egy kevés klórt, ha szükséges, és tegyen bele még olyan vegyszert ami szükséges a pezsgőfürdő használata előtt.
Lay-Z Spa jakuzzik klórsokkolásának adagolása
Lay-Z Spa masszázsmedencéknél használható klóros fertőtlenítő vegyszerek, bővebb ismertetése, adagolási tudnivalók, helyes tárolás, biztonsági előírások, napi/heti vagy havi megfelelő adagolás vagy ha ezek túl tömény infók, akkor az adott masszázsmedencébe mennyi adag klórt kell adagolnom „TÁBLÁZAT”, mely megmutatja, hogy pontosan mi lesz a megfelelő adag klór vagy klórsokk az Ön masszázsmedencéjébe: